creepypasta.blogg.se

2015-04-23
20:36:00

#35 - Bortspolad: krig och förintelse?

Titel: Bortspolad: krig och förintelse?

 

 

Jag tittade en gång på den animerade filmen Bortspolad och kom genast att tänka på följande sak: här finns det ledtrådar till underliggande budskap!

Filmen handlar till störst del om en tam husråtta vid namn Roddy som blir nedspolad i toaletten av en utomstående kloakråtta. Snart finner sig Roddy tagen ifrån sitt lyxiga hem på marknivån och strandsatt i kloaken där han måste göra allt i sin makt för att ta sig hem igen.

Det underliga med filmen handlar till största del om olika pekningar som den flikar in med lite då och då. Konstiga liknelser och teman kan bli upptäckta som får en att undra om det kanske ligger något störande bakom filmens annars glada ton.

Men innan jag förklarar denna teori så vill som vanligt understryka att din syn på filmen kan komma att hamna i blåsväder. Är du ett stort fan av filmen Bortspolad och känner att du inte alls vill veta av mörka teorier om den så måste jag hänvisa dig vidare.

Och självklart så vill jag också varna för spoilers, till er som ännu inte har sett filmen. Jag kommer alltså avslöja en del viktiga händelser i filmen för analysens skull.

 

Liknelser med krig och förintelse

  Nu till teorin!

  För att undvika missuppfattningar så ska jag direkt förklara vad det är jag vill mena med denna teori. Den bygger mest på att filmen Bortspolad egentligen berör ämnen som krig, utrotning och förintelser. Knäppt... jag vet. Men ha tålamod med mig så ska jag förklara vad som kan få en att tro att filmen tar upp sådana hemska ämnen.

  För att hänga med i denna förklaring så måste man börja från början av filmen. Allt börjar med att vi möter Roddy som är ett husdjur åt en ung flicka som bor i London. Flickan bor med sin familj i ett rikt hus och Roddy lever sitt liv i lyx och överflöd.

(Kensington samt Roddy när han umgås med sina "vänner".)
 
Det första vi ser är att familjen beger sig iväg på semester och lämnar därmed Roddy ensam i huset. Vi lär oss snabbt att Roddy är en riktig festkille med drag och krut i. Så fort familjen är borta ställer han till med festligheter och aktiviteter tillsammans med sina "vänner". Men allt tar en snabb vändning när kloakråttan Sid tar sig upp till huset och bestämmer sig för att bosätta sig där.
 
(När Sid dyker upp ifrån handfatet i köket.)
 

  Här har vi då det första spåret som tar oss in på vår teori. Tänk er att Roddy är en vanlig person som lever sitt harmonifulla liv i sitt hem. Tänk er sedan att Sid är en utomstående makt som tvingar sig in i Roddys område, precis som när ett land går in i ett annat land för att ta över mark. Roddy blir, så att säga, bokstavligt talat "invaderad".

  Vad händer sedan? Roddy blir nedspolad i toaletten och hamnar i kloaken. Ännu en fin referens till vad som händer befolkningen i ett land som blir invaderad. Många blir dödade, en del tas till fånga och andra blir tvungna att gå under jord. Och till slut bildas mindre samhällen som gömmer sig från den utomstående makten som härjar på ytan. Snarlikt det samhälle i filmen där mängder av råttor gömmer sig ifrån livet på ytan.

Men här finns också en liten referens till användningen av massförstörelsevapen vid strid. Alla som har spelat Fallout 3 eller läst boken Kallocain (av Karin Boye) kan känna igen sig i det scenario då människan måste fly under jord för att undvika hotet av förintelse. Det kan jämföras med Roddys situation, då han tvingas till att fly ytan från den hotande makten.

 

(När Roddy blir nedspolad samt det underjordiska samhället.)
 

  Vidare in i filmen lär vi känna en mängd nya karaktärer som stödjer och hotar Roddy i hans försök till att ta sig hem. Roddy slår sig ihop med kaptenen Rita och tillsammans flyr dem undan skurken The Toad och hans lakejer i ett fartfyllt äventyr. Till slut lyckas dem undslippa alla faror och tar sig tillbaka till Roddys bostad.

Nu har vi ännu en referens till förintelser med massförstörelsevapen. Ovan förklarade jag att man kan se Roddys "nedspolning" som en liknelse med att han flyr undan ett krig. Tänk er nu att han äntligen återvänder tillbaka från sin flykt och får se resultatet efter "kriget" som har pågått medan han har varit borta.

(Roddy möter Sid efter att ha återvänt hem.)
 

Lyssnar man också noga till vad Roddy säger när han och Rita tar sig upp till hans hem så kan man dra ännu en hemsk parallell till krigets konsekvenser. Han ropar och ropar efter sin familj, men får inget svar. Hans hem är helt öde. Egentligen så är det bara för att han har ljugit för Rita om att han har en familj. Men det går ändå inte att förneka liknelsen med denna scen och alla tragiska offer som har fått hela sina familjer dödade tack vare konflikter och krig.

(Roddys ensamhet.)
 

  Höjdpunkten i filmen pågår när The Toad öppnar en vattenkanal för att låta en enorm flodvåg forsa in över den underjordiska staden och dränka alla som finns där. Tanken är att han sedan själva ska befolka ett nytt samhälle med hans egna grodyngel för att en gång för alla ta makten. Och talar inte denna plan för sig själv om vi jämför det med förintelser? En flodvåg som ska dra in och utrota alla som vistas i den underjordiska staden? Hundratals, kanske tusentals dör över en enda dag. Mer förintelse än så blir nog svårt att likna.

(Flodvågen som skulle döda alla i staden.)
 

Råttor: symboler?

  Så nu har jag talat mycket om vad som sker i filmen. Låt oss nu prata om råttor!

Varför råttor? Varför är huvudkaraktären en råtta? Varför är mängden karaktärer i filmen råttor? Och varför är det råttorna i filmen som blir som mest hotade av skurkarna?

(Råttor överallt!)
 

Om vi nu tänker oss en råtta och vad vi har för bild av en sådan: dem lever undangömda, kryper i väggar, gömmer sig, lever i kloaker, sprider sjukdomar och anses som ohyra som måste bekämpas. Vad gör vi om vi märker att vårt hus har fått råttor? Vi ringer genast ett företag som bekämpar råttor.

Tänk om skaparna av filmen hade detta i åtanke, att dem med avsikt ville dra denna parallell med råttor och utrotning. Att råttorna måste gömma sig för att inte bli utrotade av oss människor, precis som människor får göra under krig för att undgå att dö.

Nazisterna under Andra världskriget gjorde också en liknande jämförelse mellan judar och råttor. Dem kom fram till att judar delade samma egenskaper hos råttor eftersom dem tvingades att gömma sig under fruktansvärda förhållanden för att komma undan förintelsen. Och därför ansågs även judar som något som behövde bekämpas.

Så om vi tänker oss råttor efter vad vi har för tolkning av sådana djur, är det då inte omöjligt att se dem som symboler för utrotning och död?

 

Andra smådetaljer

  Sedan har vi lite smådetaljer som pekar åt krig och förintelser. Skurken Le Frog är en fransk groda som tillsammans med sitt franska grodgäng nämner en rolig (men också störande) referens till Frankrikes nederland under Andra världskriget. När Le Frog och hans gäng ska anfalla Roddy och Rita på deras båt så ropar grodorna ut "Vi ger oss!". En klar och väldigt tydlig kliché för att poängtera deras nations förlust mot Nazisterna.

(Le Frogs kumpaner ger upp.)
 

  En av Roddys "vänner" i sitt hem är en militäractionfigur som också säger en intressant sak. När han och Roddy undersöker ett mystiskt ljud, samma natt som Sid "invaderar" hemmet, ropar actionfiguren ut "Ge upp era massförstörelsevapen!".

(När Roddy och hans "vän" undersöker ett mystiskt ljud.)
 

  En sista sak jag vill belysa är en annan referens till en annan bok som handlar om krig. Om vi tänker tillbaka till början av filmen så ser vi hur Roddys ägare beger sig iväg med sin familj på semester. Och i slutet av filmen får vi även se en snabb scen när familjen kommer hem och hittar Sid i röran som han har ställt till med. Har man läst Imorgon när kriget kom (av John Marsden) så ser vi ännu ett sätt hur filmen drar en liknelse med krig och invasion. När ett gäng reser bort och sedan kommer tillbaka för att inse att deras land har blivit invaderad. Det är oklart om skaparna bakom filmen hade detta i tanke, men liknelsen finns ändå där för oss att dra.

 

Avslutning

  Mer än så kom jag inte fram till. Jag skrev en gång att det alltid finns fler detaljer att hitta när man försöker sig på att analysera olika verk, och det gör det även med filmen Bortspolad. 

Jag vill samtidigt även understryka att denna analys helt bygger på mina egna iakttagelser och tolkningar. Jag påstår inte att något av detta är helt sant eller att skaparna med flit har valt att beröra detta ämne med sitt illustrerade verk.

Man kan troligen sitta i timtal och dra massor av paralleller med denna film och olika ämnen. Så här sätter jag därför punkt och överlåter resterande analyser till er som är intresserade.

 

Bortspolad (Flushed away) ägs av: DreamWorks Animations och Aardman Features.

Bilder tagna direkt ifrån filmen.